Waarom regen en polybeton niet goed samengaan

Wanneer je een terras laat plaatsen in polybeton is het zeer belangrijk dat je hem ook laat nabehandelen. Dit komt omdat polybeton en regen geen goede vrienden zijn. Laat je je polybeton niet nabehandelen, zal je mogelijks al na 1 jaar het degradatieproces duidelijk zien.

Waarom tast regen mijn polybeton aan?

Belangrijk om te weten is dat polybeton bestaat uit cement, zand, grind en water. Hieruit kunnen we dus afleiden dat polybeton een kalkhoudende vloer is.

Als we kijken naar de zuurtegraad van regen, zien we dat de pH-waarde van regen tussen de 6 (natuurlijke regen) en 4 (zeer zure regen) valt.

Wanneer het regent zal het zuur van de regen, de kalk in de polybeton langzaamaan meer en meer aantasten. Hierdoor kan het zijn dat je polybeton na verschillende jaren enorm ruw, poreus en vuil is geworden.

Hoe langer je polybeton onbeschermd buiten ligt, hoe vaker erop kan regen en hoe poreuzer hij wordt. Hoe poreuzer je polybeton is, hoe dieper dat de zure regen kan indringen en hoe meer ze de beton kan aantasten. Hoelang je polybeton onbeschermd buiten ligt is dus zeer belangrijk!

Je ziet vaak heel goed welk effect de regen kan hebben op terrassen in polybeton die deels overdekt zijn. Het overdekte deel zal altijd in veel betere staat verkeren dan het deel dat niet overdekt is. Hieronder zie je een voorbeeld hiervan. 

Hoe vermijd ik degradatie van mijn polybeton?

Degradatie van polybeton door de zure regen is niet te vermijden. Gelukkig zorg je met een eerste nabehandeling na plaatsing er wel voor dat hij veel beter beschermd is en dat het degradatieproces veel trager verloopt.  

Wat houdt een eerste nabehandeling van je polybeton in? 

  • Verwijdering van de curing- & sluierlaag
  • Impregneren van de polybeton met silicaten
  • Verder polijsten tot de gewenste glansgraad
  • Dubbele vlekstop impregnering

Wat als mijn polybeton al gedegradeerd is?

Een van de grote voordelen van polybeton is dat ze in veel gevallen volledig te renoveren zijn. De duur, de hoeveelheid werk en de kostprijs om een polybeton te renoveren hangen sterk af van de mate waarin je polybeton is gedegradeerd. 

Wat houdt een renovatie van je polybeton in?

  • Schuren van de polybeton met metaalgebonden diamant
  • Impregneren van de polybeton met silicaten
  • Verder polijsten met kunststofgebonden diamant
  • Dubbele vlekstop impregnering

Dit is echter wel een zeer intensieve behandeling. Daarom raden we altijd aan om polybeton direct te laten nabehandelen. Voorkomen is beter dan genezen!