Dagelijks onderhoud - Stofzuigen & -wissen
Voor het dagelijks onderhoud raden we aan om frequent te stofzuigen & -wissen. Dan blijft aarde, zand, stof, etc. niet liggen op de vloer. Indien deze vervuiling wel blijft liggen, zal in de loopzones het oppervlak van de natuursteen sowieso sneller slijten, waardoor deze doffer en bekrast geraakt. Dit kan je deels voorkomen met een goede schoonloopmat. Het is belangrijk dat deze schoonloopmat is aangepast aan jouw specifiek gebruik.
Wanneer je dweilt zijn er 3 soorten producten die je moet vermijden.
- Zure onderhoudsproducten,
- Sterk laagopbouwende onderhoudsproducten (deze zijn meestal vet-of oliehoudend).
- Sterk alkalische producten (vb. vaatwasproducten)
We raden producten aan die pH-neutraal zijn, natuurlijke zachte zepen of voor de grondige reiniging, licht alkalische producten, om opgebouwde zeepfilms te verwijderen (pH-waarde mag maximaal 10 zijn). Alle producten gebruik je altijd in een oplossing met water, respecteer de dosering!
Opgelet: reinig je natuursteen ook niet met teveel water, zeker niet bij poreuze stenen. Anders neem je het risico dat je natuursteen teveel water opneemt, lang nat blijft en eventueel lelijke kringen achterlaat (waterschade).
Vermijd Mechanische schade
Krassen behoren tot de meest storende vormen van mechanische schade. De grootste boosdoeners zijn stoelen. Vaak zien we dat stoelpoten heel wat schade veroorzaken bij het heen en weer verplaatsen. Nochtans kan je aangepaste stoeldoppen monteren op je stoelpoten. Zo maken je stoelpoten alleszins geen schade meer. Daarnaast zien we ook vaak krassen door steentjes die de ruimtes binnenkomen en het verhuizen van meubilair.
Mechanische schade zoals krassen kan je jammer genoeg enkel verwijderen door je natuursteen te polijsten.
Kale en doffe vlekken zijn een tweede vorm van veel voorkomende mechanische schade. Dit is vaak slijtage door gebruik. Veel beloop, in combinatie met zand, etc. zorgt ervoor dat het oppervlak wat ruwer wordt. Op deze plaatsen zal de natuursteen wat doffer zijn. Om de natuursteen te herstellen in zijn originele staat, moet je hem ook laten polijsten.
Vermijd Chemische schade
Kalkhoudende natuurstenen vloeren zijn gevoeliger voor chemische schade dan niet-kalkhoudende. Doordat ze kalk bevatten zijn ze zeer gevoelig voor zuren en sterk alkalische producten.
De meest voorkomende vorm van schade op natuursteen is zuurschade. Keukenvloeren en werkbladen zien vaak het meest af. In keukens worden zuurhoudende producten (zoals: citroen, cola, wijn, etc.) frequent gebruikt. Door het morsen hiervan geraken kalkhoudende natuursteensoorten aangetast. In de buurt van wasmachines, vaatwasmachines of bij het verhuizen ervan, zien we vaak schade. De sterk alkalische producten zijn uit de machines gelekt en hebben de natuursteen aangetast.
Wanneer je kalkaanslag hebt op een kalkhoudende natuursteen, dan mag je nooit met antikalk producten te werk gaan. Deze producten zijn ook zuurhoudend. Aangezien kalkhoudende natuursteen kalk bevat zullen deze antikalk producten de kalk op de vloer verwijderen maar de vloer zelf ook sterk aantasten en beschadigen. Wanneer je antikalk producten gebruikt, maak je dus lelijke zuurschade vlekken. Op niet kalkhoudende natuursteen kan je wel met zuurhoudende producten te werk gaan, al moet je hier altijd goed mee oppassen.
Wanneer je chemische schade hebt, is polijsten meestal de enige optie om de schade te verwijderen. Voorkomen is dus beter dan herstellen!
Hoe voorkom ik chemische schade?
- Dep vloeistoffen, etensresten, etc. op
- Neutraliseer en spoel met zuiver water
- Droog het oppervlak
- Gebruik onderleggers & snijd groenten en fruit op snijplanken
Opgepast: Neutraliseer niet voordat je opdept. Als je eerst neutraliseert kan het water de zure producten verspreiden over een groter oppervlak, wat meer schade kan veroorzaken.