Terracotta vloer reinigen, renoveren, beschermen en onderhouden

Verschillende soorten terracotta vloeren

Terracotta betekent letterlijk “gebakken klei”. Handgemaakte vloeren uit terracotta zijn oneffen en hebben een rustiek en landelijk karakter. Industrieel geproduceerde terracotta is harder gebakken en gladder. 

Wat zijn de voordelen van terracotta tegels?

Terracotta tegels zijn duurzaam en ecologisch. Dit omdat ze ontstaan door het bakken van klei aan hoge temperaturen. Ze bevatten geen schadelijke stoffen en terracotta tegels houden warmte goed vast. Verkeerd onderhoud kan er echter wel voor zorgen dat deze tegels een vieze en vuile glanslaag krijgen.

Hoe behandelen we een terracotta vloer

Een eerste reiniging na plaatsing is vereist. Dit kan na 1 week na het voegen van de tegels. Aan te raden is wel dat je je terracotta vloer ook laat impregneren. Een impregnatie behandeling zorgt ervoor dat de steen verhard waardoor je hem onderhoudsvriendelijker maakt en beter beschermt tegen vlekken.

Na deze eerste reiniging van je terracotta vloer is het belangrijk dat hij goed onderhouden wordt. Goed periodiek onderhoud zorgt ervoor dat hij heel het jaar proper blijft. Het jaarlijkse groot onderhoud met dieptereiniging verlengt de levensduur van je terracotta vloer en vermijdt een renovatie behandeling.

Wanneer doorheen de jaren toch verkeerd onderhoud heeft plaatsgevonden dan is een renovatie behandeling aangewezen. Je terracotta is na renovatie terug als nieuw. Belangrijk is om dan zeker te starten met onderhoud op maat van je vloer. 

Een bescherming is daarbovenop zeer interessant voor een terracotta vloer. Met een bescherming zorg je voor een meer onderhoudsvriendelijke vloer en een betere bescherming tegen vlekken.

Klik op een van de linken of onderstaande blokken om meer te weten te komen over hoe we een terracotta vloer reinigen, renoveren of behandelen.

Ben je niet meer tevreden met de huidige staat van je terracotta?

Klik op onderstaande knop en bekijk samen met ons hoe we je terracotta terug in zijn originele staat herstellen

Contacteer ons

Terracotta cementsluier verwijdering - Terracotta renovatie - Terracotta periodiek- en groot onderhoud - Terracotta beschermen