Natuursteen reinigen, renoveren, beschermen en herstellen

Wat is natuursteen?

Natuursteen is een natuurproduct dat ontgonnen wordt in steengroeves. Je hebt 2 grote groepen:

  • Stollingsgesteente, hieronder vallen natuurstenen vloeren als basalt, graniet, kwartsiet of gneis. Stollingsgesteenten zijn zeer hard en zuurbestendig.
  • Kalkgesteenten daarentegen zijn dit niet. Voorbeelden van kalkgesteenten zijn blauwe steen, kalksteen, kleurlei, marmer en travertin.

Doordat verschillende steensoorten verschillende eigenschappen hebben, is een behandeling die aangepast is aan jouw soort natuursteen cruciaal!

De voordelen van natuursteen

Natuurstenen vloeren zijn 100% natuurlijk doordat ze niet gefabriceerd zijn door mensen maar wel recht uit de natuur komen. Doordat natuursteen uit de natuur komt heb je een unieke vloer aangezien elke tegel uniek is. Deze vloeren zijn zeer duurzaam, gaan jarenlang mee en kunnen binnen en buiten gelegd worden. Als laatste heeft natuursteen ook een goede prijs-kwaliteit verhouding aangezien deze vloeren lang meegaan en een luxueuze uitstraling hebben. 

Hoe behandelen we natuurstenen vloeren

Na het plaatsen en voegen van natuurstenen vloeren blijft er altijd wat cementsluier achter. Deze moet je laten verwijderen met een eerste reiniging van je natuursteen. Dit is mogelijk vanaf 1 week na het voegen van de tegels. Best laat je terwijl ook je natuursteen impregneren aangezien vuil en vlekken dan minder snel in de steen kunnen dringen. Na plaatsing van je natuursteen is een eerste reiniging met cementsluier verwijdering en impregnering essentieel voor het verdere onderhoud.

Na de eerste reiniging van je natuursteen, ga je best aan de slag met een onderhoudsplan aangepast aan jouw soort natuursteen. Het dagelijkse reinigen van je natuursteen kan je dan zelf doen. Periodiek- en groot onderhoud (voor projecten) daarentegen laat je best over aan een professionele firma. Het jaarlijks periodiek laten reinigen van je natuursteen zorgt ervoor dat je natuursteen jarenlang mooi en proper blijft. Aangevuld met een groot onderhoud om de 3 à 5 jaar verleng je de levensduur van je natuursteen aanzienlijk!

Wanneer je je natuursteen doorheen de jaren verkeerd hebt onderhouden zal een renovatie van je natuursteen nodig zijn. Natuursteen renoveren kan zelf na jaren intensief gebruik en verkeerd onderhoud. De renovatie van natuursteen houdt het vlakken, polijsten tot de gewenste glans en het beschermen van de natuursteen in. Na de renovatie van natuursteen heb je terug een compleet nieuwe vloer.

Zoals voordien vermeld zijn er veel verschillende soorten natuurstenen vloeren. Dat wil ook zeggen dat er verschillende soorten beschermingsbehandelingen zijn. Het is belangrijk dat je je natuursteen laat beschermen met de juiste methode voor jouw vloer en voor jouw gebruik. 

Wil je nog meer lezen over onze behandelingen op natuurstenen vloeren? Klik dan op een van de linken of onderstaande blokken.

Ben je niet meer tevreden met de huidige staat van je natuursteen?

Klik op onderstaande knop en bekijk samen met ons hoe we je natuursteen terug in zijn originele staat herstellen

Contacteer ons

Natuursteen cementsluierverwijdering - Natuursteen renovatie - Natuursteen periodiek- en groot onderhoud - Natuursteen beschermen