Polybeton & curing - lichtkleurige voetstappen - donkere vlekken

Waarom wordt er curing gebruikt?

Na het gieten en polieren van een polybeton wordt er vaak een curing gebruikt om polybeton:

  • vertraagd te laten uitdrogen
  • goed te laten uitharden 
  • de kans op barsten te verminderen.

Er wordt een filmlaagje van curing op de polybeton gesproeid. Dit filmlaagje werkt als een diffuus dampscherm (dit wil zeggen dat deze damp open is). Door deze behandeling, welke noodzakelijk is, krijgt de polybeton de eerste dagen geen zuurstof.

Waarom heb ik lichtkleurige voetstappen in mijn polybeton?

Wanneer je lichtkleurige voetstappen hebt in je nieuwe polybeton, betekend dit waarschijnlijk dat er iemand kort na of de dag na het aanbrengen van de curing over de polybeton gelopen heeft. Hierdoor is de curing geheel of gedeeltelijk afgelopen.

Op plaatsen waar er geen curing meer aanwezig is, om welke reden dan ook, gaat de polybeton sneller uitharden, poreuzer zijn en minder hard zijn. Daarnaast krijgt de polybeton meer zuurstof waardoor de natuurlijke blauwverkleuring van polybeton (en andere hoogovencementen) sneller zal wegtrekken. Kortom: De ontkleuring van het blauwe wordt sneller opgestart doordat de curing weg is. Hierdoor zal de polybeton op deze plaatsen lichter van kleur zijn. Met de tijd zal het verschil tussen de plaats waar de voetstap staat en de rest van de polybeton verminderen, hoewel in onze ervaring het verschil nooit volledig weggaat.

Waarom heb ik donkere vlekken in mijn polybeton?

Tijdens het aanbrengen van de curing komt er soms op bepaalde plaatsen meer dan andere. Een teveel aan curing zorgt ervoor dat de curinglaag niet meer diffuus werkt, maar de polybeton volledig afsluit van zuurstof. Dit zorgt ervoor dat de blauwverkleuring die normaal gezien wegtrekt, niet meer kan wegtrekken en dat de polybeton op deze plaats een intense donkerblauwe kleur zal krijgen. 

Deze verkleuringen zijn niet weg te werken. Wanneer de curing verwijdert is, zijn deze plaatsen ook weer blootgesteld aan zuurstof en licht. Hierdoor kan het zijn dat deze vlekken mettertijd zullen vervagen. Hoewel in onze ervaring het vervagen van deze vlekken maar in zeer beperkte mate voorkomt.