Tape en polybeton, waarom je ze niet mag combineren

Een frequent voorkomende schade bij polybeton zijn lange, donkere en ruwere strepen. Deze strepen zijn het gevolg van het afdekken van de beton om hem te beschermen (vaak tegen schilder- en pleisterwerken). Werkmannen leggen doeken of karton die ze daarna vastplakken met tape aan de vloer zodat ze niet zouden bewegen of verschuiven. Zo is de vloer afgedekt en beschermd tegen hun werkzaamheden. Jammer genoeg richtten ze hier onwetend dus wel andere schade aan...

Schade door tape op polybeton

Welke soorten schade veroorzaakt tape.

Mechanische schade

Hoe langer tape aan de vloer kleeft, hoe meer permanente schade ze kan aanrichten. Naarmate de tape langer op de vloer ligt, gaat ze beter en beter gaan kleven. Dit zorgt ervoor dat de hechting tussen de "huid" van de polybeton en de tape beter wordt. Wanneer je deze tape gaat aftrekken zal je de huid van de polybeton meetrekken. Hierdoor krijg je op de plaats waar de tape heeft gekleefd een ruwere lijn op je beton vloer.

Chemische schade

Voor de chemische schade die tape kan aanrichten geldt dezelfde regel. Hoe langer ze aan de vloer blijft kleven, hoe zwaarder en permanenter de schade. Dit komt omdat er in de lijm van de tape weekmakers zitten. Aangezien dat polybeton een poreuze vloer is kunnen deze weekmakers indringen in de beton. Hoe langer deze tape kleeft, hoe meer en dieper ze kunnen indringen. Deze weekmakers zorgen voor een donkere verkleuring op de plaats waar de plakker gekleefd heeft. Hierdoor krijg je zwarte of donkere lijnen op je polybeton.

Hoe kan je tape schade op polybeton verwijderen? 

Mechanische schade

De mechanische schade is vaak makkelijker op te lossen dan de chemische schade. De polybeton zal afhangend van de ernst van de schade, met metaal- of kunststofgebonden diamant moeten gepolijst worden. Is de schade beperkt, dan is het in sommige gevallen mogelijk om de lijnen plaatselijk te bewerken. Heeft de tape ernstige schade aangericht, dan is de kans groot dat de volledige vloer moet geschuurd worden en daarna terug gepolijst tot de gewenste glansgraad. Bij ernstige schade door tape kan niet plaatselijk gewerkt worden omdat er te diep geschuurd moet worden en dit een te groot verschil zou geven met de rest van de vloer niet geschuurd zou zijn.

Chemische schade

De ernst van de chemische schade is vaak moeilijk in te schatten. Dit komt doordat de mate van het indringen van de weekmakers in de polybeton, afhangt van de dichtheid, hardheid en poreusheid van de vloer. Eerst en vooral probeer je de weekmakers op te lossen met thinner cellulose. Hiermee kan je de lijmresten verwijderen die nog aan de vloer kleven en vaak de verdonkering al een klein beetje verminderen. Om de rest te verwijderen zal er ook geschuurd en gepolijst moeten worden zoals hierboven beschreven. Als de verkleuring weggaat of niet zal afhangen van hoe diep deze is ingetrokken in de polybeton. 

Hoe kan je schade door tape voorkomen op je beton?

Er bestaan verschillende alternatieven om je polybeton af te dekken die geen schade aanrichten. Wij raden altijd de Primacover Evapo aan.

Wanneer je toch besluit om karton te gebruiken om je vloer af te dekken is het belangrijk dat je karton op karton legt en daarop je tape kleeft.

Kortom: Kleef nooit tape op je beton!