Waarom zien de kanten van mijn polybeton er niet mooi uit?

In nieuwe woningen zien we meer en meer polybeton. Dit komt door de industriële uitstraling, de strakke look en doordat het vaak goedkoper is. Na het gieten en polieren van de polybeton zijn particulieren toch soms wat teleurgesteld over het eindresultaat van de kanten. Deze zien er vaak een stuk minder mooi uit.

Hoe wordt polybeton gegoten en gepolierd?

Om te weten waarom de kanten minder mooi zijn, is het belangrijk om te weten hoe polybeton nu juist geplaatst wordt.

Eerst en vooral wordt de ondergrond voorbereid. Nadat de ondergrond volledig klaar is wordt de bewapening aangebracht. De bewapening van je beton zorgt ervoor dat hij veel sterker is en beter bestand tegen trekkrachten. De voorbereidingen zijn getroffen, nu kan de beton gemaakt, gegoten en vlakgestreken worden.

Een tijdje na het gieten van de betonvloer ontstaat er een waterlaagje aan het oppervlak. Vanaf dat deze weg is kan de vloer betreden worden met de vlindermachine. Het cement wordt dan gemengd met kwarts of ander instrooimateriaal en ingewreven in de beton om zo een slijtvaste laag te bekomen. Dit proces noemt men ook wel het voordraaien. Hierna kan het uiteindelijke polieren beginnen om de polybeton te verdichten. De verdichting hangt af van de toepassing van de polybeton.

Waarom zijn de kanten van mijn polybeton minder mooi? 

Nu we kort hebben toegelicht hoe een polybeton tot stand komt, is het tijd om verder te gaan kijken hoe het nu juist komt dat de kanten vaak minder mooi afgewerkt zijn.

Het polieren gebeurt namelijk met grotere vlindermachines. Deze machines geraken niet tot aan de kant en in de hoeken. Hierdoor moeten deze plaatsen met de hand worden afgewerkt. Om deze kanten af te werken wordt een plakspaan gebruikt. Dit zal logischer wijze altijd een minder goed resultaat zal geven. Ondanks dat het uitzicht soms wat teleurstellend kan zijn is dit echter geen fout van de polierder of een gebrek van de vloer.

Kan je de kanten van je polybeton verbeteren?

We polijsten de kanten met kleine handmachines. Hierdoor worden de kanten gladder en minder poreus. Dit zorgt ervoor dat ze makkelijker zijn in onderhoud. Hoogteverschillen aan de kanten van je polybeton kunnen echter niet weggewerkt worden. 

Op visueel vlak zal je altijd de tekening blijven zien en zullen de kanten en hoeken maar in zeer beperkte mate verbeteren.