Ruwheid, porositeit, stofafgifte & doffe uitstraling - Polybeton

Een doffe schijn op je beton, ruw en poreus oppervlak en stofafgifte. Dit zijn problemen die we vaak zien terugkomen bij betonvloeren. Deze problemen hangen ook vaak samen en zien we vaak bij polybeton vloeren die geen eerste nabehandeling hebben gekregen na plaatsing. 

Problemen bij polybeton ruw, poreus, stofafgifte en een doffe uitstraling

Mijn polybeton heeft een ruw oppervlak

Wanneer mensen klachten hebben over het oppervlak van hun polybeton zien we zeer vaak dat dit komt omdat de niet-slijtvaste sluierlaag initieel nooit verwijderd is. Deze sluierlaag wordt doorheen het gebruik ruwer en ruwer. Dit is vaak zeer goed te zien op plaatsen waar meer mechanische belasting plaatsvindt. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Onder de stoelen
  • Rond het keukeneiland
  • In de gang
  • Garages
  • ...

Indien de curing- en sluierlaag toch verwijderd is na uitdroging van de polybeton, kan hij nog altijd ruw worden doorheen de jaren, al zal dit veel langer duren. 

Mijn polybeton is poreus

Een poreuze polybeton kan zeer snel een lelijke polybeton worden. Dit komt doordat vloeistoffen, etensresten, etc. snel kunnen indringen en vlekken achterlaten. Aangezien polybeton van nature een poreuze vloer is, is het belangrijk om de vloereigenschappen te laten verbeteren en dus de polybeton te laten verdichten. Een chemische en mechanische verdichting geeft de beste oplossing tegen de porositeit van je beton vloer. Hierdoor krijg je meer tijd om vlekken te voorkomen. 

Mijn polybeton geeft stof af

Polybeton is van nature een industriële vloer en geeft van nature stof af. Klanten met kleine kindjes vloeken vaak op hun polybeton wanneer hun baby of peuter vuile kleren, knieën, handen en voeten heeft na een hele dag rond te kruipen. Ook is een vloer die van nature stofafgeeft niet echt onderhoudsvriendelijk. Laat daarom de sluierlaag verwijderen door middel van het polijsten van de polybeton. Bijkomend laat je hem best impregneren om naast de mechanische- ook een chemische verdichting te bekomen en zo stofafgifte te stoppen. 

Mijn Polybeton ziet er dof uit

Een doffe polybeton is een fenomeen die we vaak na enkele jaren zien. Dit komt doordat de structuur van het oppervlak na een tijdje wat ruwer kan worden. Ook kan een doffere schijn van je polybeton erop wijzen dat hij niet meer zo goed beschermd is. Een doffe polybeton geef je dus best eens een groot onderhoud.

Hoe voorkom of verhelp ik deze problemen bij mijn polybeton? 

Een polybeton dat deze problemen nooit meer zal tegenkomen bestaat tot op vandaag nog niet. Wel kan je volgende stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat deze problemen pas na een langere tijd voorkomen en zich in beperktere mate voordoen.

Nieuwe betonvloeren:

  • Het verwijderen van de curing- & sluierlaag van je polybeton
  • Impregneren van je polybeton
  • Polijsten tot de gewenste glansgraad van je polybeton
  • Extra impregnering van je polybeton tegen vlekken

 

Oude betonvloeren:

  • Verwijdering van alle vervuiling van je polybeton
  • Polijsten (indien nodig met metaal) van je polybeton
  • Impregneren van je polybeton (indien dit nog niet gebeurt is bij een eerste nabehandeling)
  • Extra impregnering van je polybeton tegen vlekken

Zowel het polijsten als het impregneren zorgt voor een verdichting van de polybeton. Polijsten zorgt voor een mechanische verdichting en impregneren voor een chemische verdichting. Hierdoor wordt de toplaag van je polybeton dichter, harder en sterker. Zo wordt het aftakelingsproces doorheen de jaren vertraagd.

Combineer dit met een jaarlijks groot onderhoud dat je zelf kan uitvoeren en houd zo je polybeton jarenlang in zijn nieuwe staat. Hieronder zie je nog 2 foto's van een polybeton enkele jaren na de eerste nabehandeling.